lichna-drama.com Форуми lichna-drama.com
Вестник "Лична драма"
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За Компютрите открито
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    lichna-drama.com Форуми -> Хоби
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
AlvisunРегистриран на: 29 Окт 2008
Мнения: 405

МнениеПуснато на: Вто Яну 13, 2009 11:49 pm    Заглавие: За Компютрите открито Отговорете с цитат

или От какво зависи сигурността ни в мрежата като обикновени потребители

Темата е провокирана от произтеклите събития от последните няколко дни свързана не само с изнесената в пресата информация за появата на Нов Троянски кон, но и от опитите на конкретен потребител на форума да се възползва от незнанието на приятелите ми.Държа да предупредя, че целта на тази тема е не да изтъкваме кой е "по-по-най", а да си помогнем взаимно.Ние не сме компютърни специалисти, а най-обикновени потребители, които най.често стават жертви на измамници или най обикновени изнудвачи, без пряката ни цел да сме самите ние.Темата е за това как можем да се предпазим, а за целта трябва да четем и да дискутираме всичко онова, което би могло да ни бъде полезно за нашето собствено образование.

Като начало смятам, че трябва да си отговорим на няколко въпроса, които стоят в основата на нещата, а именно:

Що е хакер? Що е кракер? Каква е разликата между тях?

Това е едно от най-добрите обяснения по темата, които лично аз съм чела:

Цитат:

Що е хакер?

Съществува общество, вид култура или споделяна философия, която се състои от опитни програмисти и мрежови чародеи, които водят своята история от времето на първите микрокомпютри с времеделене и от първите експерименти с мрежата ARPAnet. Членовете на това общество слагат началото на термина "хакер". Хакерите направиха Internet. Хакерите направиха операционната система UNIX такава, каквато е сега днес. Хакерите водят Usenet. Благодарение на хакерите съществува World Wide Web. И ако Вие се явявате част от тази култура, ако сте дали своя дял в нея и ако другите членове на това общество знаят кой сте Вие и Ви наричат хакер, то Вие сте хакер.

Каква е разликата между хакери и кракери?


Има и друга група хора, шумно наричащи се хакери, каквито не са. Тези хора (предимно младежи от мъжки пол) пробиват компютърни или телекомуникационни системи. Истинските хакери наричат тези хора "кракери" и не желаят да имат нищо общо с тях. Повечето истинските хакери считат кракерите за лениви, безотговорни и не особено умни. Това, че човек е способен да разчупи система за сигурност не го прави хакер, както и умението Ви да електрифицирате автомобила си не ви прави автомобилен инженер. За нещастие много заблудени журналисти и писатели използват думата "хакер" за определяне на кракери и това действа безкрайно раздразнително на истинските хакери.

Основното различие е в следното: хакерите правят нещата, а кракерите ги развалят
.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AlvisunРегистриран на: 29 Окт 2008
Мнения: 405

МнениеПуснато на: Сря Яну 14, 2009 2:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Следващото понятие, което помоему трябва да изясним е " IP " адрес.

IP адресът е уникален номер, много наподобяващ телефонен номер, който се използва от машини (обикновено компютри), за да се свързват едни с други, когато изпращат информация през Интернет, използвайки Интернет протокол (IP). Той позволява на машините, които предават информацията, да знаят къде да я изпращат, а на машините, които получават информацията, да знаят, че тя идва от желаното местоназначение.

Да вземем за пример IP адреса 207.142.131.236. Получаването на тези числа от домейн адреси, написани в една по-разбираема за човека форма, като например www.wikipedia.org, се извършва от Система за имена на домейни (DNS). Този процес е известен като преобразуване на имената на домейни към АйПи адрес. (Забележка: Система за имена на домейни е общо понятие, обхващащо всичките Сървъри за имена на домейни)

Ето пълния текст на статията
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AlvisunРегистриран на: 29 Окт 2008
Мнения: 405

МнениеПуснато на: Сря Яну 14, 2009 3:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво е компютърен вирус?

Вирус (Virus)

Компютърният вирус е програма, която е създадена с възможност да се размножава сама като заразява други файлове. Когато става дума за буут сектор (boot sector) вируси, тогава е заразен сектора за първоначално зареждане на операционната система на флопи или твърдия диск. Въпреки, че основната функция, която определя вирусите е това, че се размножават, повечето от тях са опасни, тъй като съдържат код, който поврежда информацията в компютъра. Първият компютърен вирус е бил открит през 1986 г. и от тогава до сега в света са регистрирани няколко десетки хиляди вируса. В повечето случаи само малка част от тях са активни и опасни, тъй като съвремените антивирусни програми до голяма степен предпазват потребителите от новите компютърни вируси, като предлагат комбинирана защита от Интернет червеи, вируси и троянски коне.

Червей (Worm)

За разлика от вирусите, компютърните червеи са злонамерени програми, които сами се копират от една система в друга, вместо да заразяват файловете, разположени в компютъра. Например червей, който се разпоространява масово по пощата (mass-mailing email worm) изпраща копия до всички адреси за електронна поща, които може да открие записани в заразения компютър. Мрежовият червей се копира и разпространява по мрежата, Интернет червея се разпространява чрез Интернет и т.н.

Интернет Червей (Internet Worm)

За разлика от вирусите, червеите не заразяват други файлове. Вместо това, те се копират и разпространяват докато изтощят напълно системните ресурси на компютъра Ви. Най-разпространените и известни съвременни червеи са Интернет червеите, познати като "email червеи", заради метода си на разпространение - чрез прикачени файлове към писма изпратени до адреси, взети от адресните книги на Outlook или Outlook Express. За да се предпазите от този вид вируси е необходимо никога да не отваряте прикачени файлове, които получавате неочаквано.

Троянски Кон, Троянец (Trojan)

Троянският кон е програма, която се инсталира да върши нещо напълно нормално (напр. да изпълнява mp3 музика, но всъщност прави нещо злонамерено (напр. изпраща номерата на въведените кредитни карти нададен email адрес) . Троянците, често са използвани, за да се получи таен достъп до системата, на която са инсталирани т.е. някой отдалечено да контролира компютъра Ви. Троянските коне не се размножават като вирусите и не се разпространяват като червеите.

Макро Вирус (Macro Virus)


Макро вирусите са написани на езици за програмиране (например VisualBasic, които се поддържат от някои продукти като Microsoft Excel и Microsoft Word. Макросите са малки програмки, които са включени в даден документ, за да извършват автоматично някои действия за потребителя (например бързо пресмятане на дадена формула по зададени стойности) . Макро вирусите са често срещана форма на вирусна зараза, която е надмината само от Интернет червеите, поради по-лесното им разпространение. Както при всеки друг вирус, и при макро вирусите има голяма опасност от загуба на данни. Въпреки, че досега Microsoft са въвели няколко форми на защита срещу нежелано изпълнение на макроси, тази форма на вируси е масово разпространена. Най-често макро вирусите заразяват така наречения "глобален шаблон" (global template - например Normal.dot в Word, за да се разпространят във всички други документи в компютъра.

Малуер (Malware)

Злонамереният код, като вирусите, червеите или троянските коне, се нарича понякога "малуер" .

Полиморфни Вируси (Polymorphic Virus)

Полиморфните вируси променят кода си, за да се избегне откриването им от антивирусните програми. Полиморфният вирус се прекодира или променя всеки път, когато се записва. Това прави възможността за възникване на вариации много голяма.

Буут Сектор Вирус (Boot Sector Virus)


Boot sector вирусите се разпространяват чрез заразени флопи-дискове. Това обикновено се случва, когато потребителя остави дискета във флопи-дисковото устройство. Когато системата се стартира следващия път, компютърът се опитва първо да зареди от флопито. Ако дискетата е заразена с boot sector вирус, то той ще се запише в boot sector-а на твърдия диск. За да предпазите компютъра си от boot sector вируси, е добре да промените настройките в CMOS така, че да позволяват зареждане на операционната система само от твърдия диск - C:, но не и от флопито - A:.


Стелт (Stealth)

Стелт вирусите се опитват да се скрият и да не могат да бъдат открити. Един от методите за това е пренасочването на повикванията направени към заразения файл. Например, вирусът може да стои в паметта, и само когато бъде направена заявка за писане върху дискета, той да се активира.

Файлови Вируси (File Viruses)

Файловите вируси заразяват изпълними файлове, чрез вмъкване на код в някои части на оригиналния файл така, че този код да може да се изпълнява, когато някой се обърне към оригиналния файл. В някои случаи файловите вируси могат да надпишат цял файл или да изтрият оригинала и да създадат вирусно копие със същото име. Файловите вируси винаги имат за своя цел операционната система (Windows, UNIX, Macintosh, DOS и др.) . Надписването на цели файлове води до пълна и невъзвратима загуба на оригиналните данни.

Антивирус (Antivirus, Anti virus, Anti-virus)

Антивирус или антивирусен софтуер се нарича продукт, който се използва за откриване на злонамерен софтуерен код, предпазва компютърната система от заразяване и премахва такъв код, ако е заразил системата. Антивирусният софтуер обикновено е включен, от самите производители, в независими тестове, които сертифицират качеството му и способностите му да открива и премахва вирусите.

Дезинфекция (Disinfection)

Почистването, изтриването или премахването на даден вирус се нарича дезинфекция. В някои случай дезинфекцията може да се осъществи само чрез изтриване на заразения (инфектирания) файл. Например, един троянски кон винаги би трябвало да се изтрие, тъй като той няма полезна и добронамерена цел. От друга страна, документ, който е заразен с макро вирус би трябвало да бъде само почистен, за да не се загубят данните на потребителя и полезните макроси. Въпреки, че в повечето случаи дезинфекцията може да бъде извършена без загуба на ценни данни, няма гаранция, че всеки файл може да бъде възстановен до предишното си състояние. По тази причина, антивирусните експерти препоръчват възстановяване на данните от чисто архивирано копие. На антивирусните програми трябва да се разчита само за откриване на вирусите. Ако все пак нямате съхранено актуално копие можете да възстановите даден файл, чрез антивирусната програма.

Евристика (Heuristics)

Евристичните методи на сканиране варират според техния производител. Някои фирми твърдят, че разрешават извършване на определени действия от вирусите в защитена и изолирана среда. Други сканират всеки отварян или обработван файл за части от опасен код. Евристичните методи са разработени, за да откриват, непознати преди вируси, така че ако вирусите са от скоро написани и разпространени, потребителя все пак да бъде защитен. Евристичните методи нямат 100% успеваемост и затова се препоръчва, потребителите да спазват някои основни правила на сигурността, за да са защитени компютрите им.

Блокиране по Поведение (Behavior Blocking)

Програмата за блокиране по поведение следи действията на различните файлове в компютъра, като предпазва операционната система и свързаните с нея файлове от нежелана промяна. Програмите за блокиране по поведение, могат да наблюдават регистрите (registry) на Windows и да предупреждават потребителя, ако някоя програма направи опит за промяната му. Така потребитреля може да разреши (ако например инсталира нов софтуер) или да откаже промяната (ако някоя злонамерена програма се опитва да се запише в компютъра) . Блокирането по поведение е чудесна добавка към останалите възможности за защита на операционната система.

Проверка на Интегритета (Integrity Checker)


Програмите за проверка на интегритета сканират и поддържат база данни с важната информация в системата или записват критичните системни файлове. Ако някоя програма се опита да промени някой от тези файлове, софтуера за проверка на интегритета, ще уведоми потребителя и ще го помоли за съгласие. Програмите за проверка на интегритета, могат да помогнат много в защитата на Вашата компютърна система, но те изискват по-високо ниво на познание в областта на вирусите и компютърния софтуер.

Антивирусен Скенер (Scanner)

Скенерите са продукти използвани за откриване на злонамерен код. Те също предпазват системата от заразяване и отстраняват евентуални вече съществуващи зарази. Обикновено, скенерите проверяват файловете за злонамерен код в реално време, когато се стартират на компютъра или когато потребителя направи заявка за проверка. Скенерите, разчитат също на методи за проверка на интегритета или блокиране по поведение, за да предпазят системата от нежелани промени.

Прикачен Файл (Attachment)

Прикачен файл е такъв файл, който се добавя към изпратено електронно писмо (email) . Използването на прикачени файлове е много удобно и полезно. Всички съвременни програми (клиенти) за електронна поща поддържат изпращането на прикачени файлове, като обикновено бутона в програмата съдържа изображение на кламер за хартия. От друга страна, изпращането на прикачени файлове е основния метод за разпространение на голяма част от съвременните вируси. Често авторите на вируси задават интересни имена на прикачените файлове като по този начин предизвикват любопитството на получателя. При стартиране на прикачения файл, вирусът се изпълнява и заразява системата.

Преносим Изпълним Файл (Portable Executable)

Преносимият изпълним файл (PE EXE) е програма, която може да се стартира сама на всяка операционна система Windows (Windows 95, 98, NT, 2000, XP, and ME) . Пример за такъв файл е notepad.exe (Notepad) . PE EXE може да имат разширение различно от .exe, например .scr - screen saver.

Актив Екс (ActiveX)


ActiveX контролите са изпълними OLE или .OCX файлове. Пример за OLE (Object Linking and Embedding) е например ActiveX контрол "бележник", който можеда се интегрира в електронна таблица или текстов документ. ActiveX контролите могат да се изпълняват само в средата на операционата система Windows, като за всяка отделна версия се създават различни контроли. За разлика от Java аплетите, които се зареждат само в браузерите, ActiveX контролите имат достъп до самата операционна система, което в някои случаи, води до проблеми със сигурността.

Аvgbulgaria.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AlvisunРегистриран на: 29 Окт 2008
Мнения: 405

МнениеПуснато на: Чет Яну 15, 2009 12:07 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази вечер попаднах на интересна статия писана от специалистите на Юнайтеднет Тук.Мисля, че ще е от полза преди да си поговорим за същинския проблем, за който пише в пресата и на който се натъкнахме и ние тук.Ето статията тук.Утре ще поговорим за лекуването на този Троянски кон, защото вече съм изморена.Открихме достатъчно информация по въпроса и тя се оказа полезна.

Пак повтарям - Тази тема не съществува за да засяга когото и да било или пък да раздава правосъдие и оправя лични проблеми, тя има за цел единствено да ни помогне да сме по-сигурни в мрежата.Поради тази причина ви моля да се въздържате от лични нападки, за което покорно благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Jenata na ShefaРегистриран на: 18 Окт 2008
Мнения: 614
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 15, 2009 11:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Alvisun Мното ти благодаря за хубавата тема..И понеже не искам да спамя,просто исках да изкажа мнение че темата е много образователна за мен тъй като не разбирам чак толкова от компютри.Благодаря.!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tita757Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24124
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Чет Яну 15, 2009 10:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Внимание масова зараза
Следете внимателно какви файлове влизт и се отварят в организацията ви и на домашните компютри!

Моля, обновете антивирусния си софтуер възможно най-скоро и не стартирайте непознати или неочаквани файлове от Skype, пощата или друг източник.


Медиите информират за масова зараза по компютрите в държавата

Вестник "Телеграф" от 13 януари, под заглавието „Троянецът плъзна из цялата администрация„ твърди, че „Вирусът, който преди седмица покоси вътрешната информационна мрежа на МВР е заразил и компютрите на цялата държавна администрация“.

Бизнес Софтуер Дистрибутор водещ дистрибутор на софтуер за компютърна защита и сигурност на информацията, коментира положението като „абсурдно“.

Според същата статия след полицаите и чиновниците от редица ведомства са „изпищели“, че компютрите им са блокирани и няма как да си вършат работата поради троянски кон, като вируса се е оказал толкова устойчив, че вече осми ден продължава да мъчи МВР.

От вестника допълват „И вчера част от мрежата във вътрешното ведомство беше блокирана, установи проверка на "Телеграф". Ченгетата бяха принудени да отидат на работа и през почивния си ден в неделя, за да може да изчистят повторно компютрите от "накацалите" ги вредители. Макар и да са обработени вече с антивирусни програми, полицаите все още не могат да проверяват данните за самоличност на оперативно интересните лица, както и да следят дали напускат страната ни.“

Във връзка с цитирания материал, Бизнес Софтуер Дистрибутор изразява явно безпокойство и загриженост за проблемите с антивирусната защита и сигурността на данните в държавната администрация и МВР, но същевременни изразява мнение, че създалата се ситуация е абсурдна, струва изключително скъпо на данъкоплатците и за съжаление е в резултат на наложената неправилна политика по сигурността.

Според софтуерния дистрибутор в посочената статия са изразени поне три проблемни факта, на които незабавно трябва да се обърне внимание:

1. ИТ-специалистите на съответните засегнати ведомства, твърдят, че отстраняването на нежеланите програми се извършва ръчно като се обхождат всички компютърни системи поотделно, и затова почистването става бавно.

За съжаление, това показва, че или за 8 дни антивирусната компания, която би трябвало да достави възможно най-скоро нови антивирусни дефиниции до един от най-важните си клиенти в България не е успяла да направи това, или, че доставените дефиниции са некачествени и не могат да изчистят изцяло и окончателно заразата чрез отдалечената конзола за управление на мрежите, която софтуера притежава. Ако антивирусния софтуер, който се използва в съответните ведомства е закупен заради по-ниската си цена, но за сметка на по-лоши качества и поддръжка, то сега е момента да се направи оценка на реалните загуби и да се преосмисли дали такъв подход на оценяване на инвестицията е най-правилен.

2. Като потенциални виновници за създалата се ситуация, са определени заразени поздравителни картички получени по новогодишните празници или файлове заредени от флаш памети за пренос на данни, но нито едно конкретно лице - служител.

Ако заразата е проникнала през електронната поща при функциониращ антивирусен софтуер, то вероятно не са били зададени подходящи правила за проверка на входящата и изходящата кореспонденция. Прикачените файлове, които могат да се стартират директно (exe, com, scr и др.), тези със скриптове или защитените с парола архиви е трябвало да бъдат отделяни за проверка преди да бъдат доставени до получателите си. Така опасните файлове е нямало как да достигнат потребителите, да се стартират от тях и да предизвикат инфекция.

От друга страна, ако заразата е проникнала през флаш памети, дискове, дискети и др. и не може да се определи от къде точно, то става ясно, че МВР (и държавната администрация) нямат софтуер и политика за защита на крайните устройства и методи за проследяване на ползването им. По този начин всеки служител или външно лице с достъп, може да внася или изнася на каквито пожелае данни в мрежата, без да бъде обезпокояван или обвинен при кражба или нанесена вреда. Когато няма защита на крайните устройства, могат да бъдат заразени компютри и унищожени данни, но също могат да бъдат изнесени огромни обеми от лична или конфиденциална информация неусетно и напълно безнаказано.

3. МВР (и държавна администрация) не архивират по подходящ начин данните от сървърите и работните си станции така, че при евентуален срив, те да бъдат възстановени буквално в рамките само на няколко часа.

Въпреки, че отдавна е разработен софтуер за автоматично пълно архивиране на сървъри и работни станции с цел да се избегне загубата на данни и системите да бъдат възстановени до работно състояние възможно най-бързо след сривове, то в статията ИТ-специалистите коментират, че вече с дни възстановяването на данните и достъпа до тях продължава да е проблем. Така ежедневно се загубват поне десетки хиляди левове на данъкоплатците и бизнеса, които не могат да бъдат обслужени.

Може също така да се предполага, че появата на троянски коне в мрежата на МВР (и държавната администрация) може да бъде както „случаен“ инцидент, така и напълно целенасочена атака от вътрешни лица или хакери, които имат за цел да откраднат данни, подпомогнат престъпници, забавят дела и разследвания и т.н.

„Създалата се ситуация е в резултат от слабата политика по сигурността при използване на компютърните системи, наложена в повечето държавни ведомства или дори от липсата на такава“, казва Ивайло Тинчев, управител на Бизнес Софтуер Дистрибутор. „Ние многократно сме предупреждавали и продължаваме да предупреждаваме, че антивирусната защита сама по себе си не е достатъчен гарант за сигурността на данните и работоспособността на която и да е организация. Нужен е комплексен подход за защита във всички посоки (например по ISO/IEC 17799:2005), който за съжаление в момента не се прилага почти никъде.“

„Ако погледнем само за последната година броя на новините, свързани с компютърните сривове, изтичането или загубата на конфиденциални данни, кражбата на номера от кредитни карти или банкови пароли, ще видим, че положението става все по-тежко“, казва Михаил Матеев, ръководител на софтуерните продажби и поддръжката в Бизнес Софтуер Дистрибутор. „Ако бизнеса, държавата и частните лица, не вземат адекватни мерки да защитят компютърните си системи възможно най-качествено и безкомпромисно, то не ги очаква нищо добро, докато данните им са изложени на атаките на вируси, троянски коне, хакерски атаки, и множество други опасности.“
_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
PrOsToJeNa
Гост

МнениеПуснато на: Пет Яну 16, 2009 12:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Spyware,Adware,malware и др.


Спайуерът (Spyware) е софтуер, който може да извърши определени действия на Вашият компютър, без да знаете за тях, като показване на реклами, събиране на персонална информация или промяна на настройките на компютърът Ви. Други видове нежелан софтуер могат да изменят Вашият компютър в различна степен - от незначително дразнене до голямо забавяне или замръзване на системата. Тези програми имат способността да променят началната страница на Вашият браузър, страницата за търсене или да добавят допълнителни компоненти към браузъра, които не са ви необходими или не искате. Също така тези програми могат да направят много трудно връщането на настройките към първоначалните им стойности. Тези видове нежелани програми се наричат спайуер.

Какво е Адуер (Adware)?


Адуерът показва нежелани и натрапчиви реклами, като улеснява доставянето на такива до компютърът. Адуерът може да показва реклами в браузъра, да отваря търговски сайтове и да събира информация за маркетингови проучвания. За да се предпазите от инсталирането на адуер се препоръчва внимателно да прочетете сроковете за използване (Terms of Use) и споразумението с крайният потребител (End User License Agreement) преди инсталиране на определена програма!

Какво е малуер (malware)?

Малуерът е съкращение на злонамерен софтуер (malware - malicious software) и е предназначен да нанася щети и повреди на една компютърна система. Троянските коне, червеите и вирусите могат да бъдат класифицирани като малуер. Някои видове рекламен софтуер също могат да бъдат малуер, тъй като те се опитват да се инсталират отново след тяхното премахване от системата.

Какво е паразит (parasiteware)?

Паразит е термин за всеки адуер, който презаписва определени проследяващи връзки. Тези връзки се използват от собствениците на сайтове, за да продават продукти. Проблемът е насочен към компании като WhenU, eBates, и Top Moxie, които са най-големите разпространители на адуер. Те пускат свой софтуер, за да "улеснят" потребителите в тяхната покупка. За крайният потребител паразитите са малка заплаха за сигурността на тяхната система.

Какво е крадец на страници (page hijacker)?

Крадецът на страници е приложение, което се опитва да придобие контрол над стартовата страница и да я замени с друга, избрана от него. Това също е малка заплаха за сигурността, но е доста дразнещо. Повечето крадци на страници използват прикрити техники и умело подбрани диалози за своето инсталиране на компютъра. Обикновено те извършават едно или повече от следните неща:

* Променя страницата за търсене, като я сменят с платена такава;
* Променя стартовата страница като слага тази на дадена компания, която си е платила. Често стартовата страница се сменя с порнографска такава;
* Може да изпрати или пренасочи отваряните страници към сървъра на компанията, която си е платила.

Какво е диалер (dialer)?

Диалерът е вид софтуер, използван от хора, които разпространяват порнографски материали. Веднъж свален и стартиран, диалерът се опитва да набере телефонни номера с добавена стойност (най-често порнографски импулсни телефони). Тези набирания се правят без знанието на потребителя. Това може да доведе до големи финансови щети на заразилият се собственик на компютър.

Какво е ВНО (добавка в браузера)?

ВНО (Browser Helper Object) е добавка, която разширява способностите на Вашият браузър. Не всички добавки са вредни, някои са доста полезни даже, като Google toolbar. В тази категория влизат добавките, които изпращат персонална информация към собствениците си (или трети лица), записват Вашите действия в Интернет и дори показват реклами.

Какво е кейлогер (keylogger)?

Това е програма, разработена за следене на активността на потребителя, чрез записване на въвежданите от него символи от клавиатурата. Най-често кейлогерите записват всеки един натиснат клавиш във файл, който изпращат на създателите си. По този начин могат да бъдат откраднати паролите на потребителите за достъп до техните електронни пощи или дори банкови сметки!

Какво е търговски инструмент за мрежови мениджмънт?

Най-често се използват в корпорациите. Той не се инсталира на клиентският компютър, се стартира от сървъра. Тези инструменти записват мрежовият трафик, който използват клиентите. Те могат да записват мрежовите действия на клиента, но не могат да записват въведените пароли или екраните им.

Какво е събирач на данни (Trackware)?

Основните функции на тези инструменти са да събират информация за крайният потребител - посещавани страници, ключовите думи при търсене в интернет, информация за компютъра и друга персонална информация на потребителя. Бисквитките (Cookies) са пример за събирачи на данни.

Какво е инструмент за отдалечено администриране (Remote Administration Tool)?

Това е инструмент за отдалечено администриране на компютър в мрежа - може да се използва за изтриване или качване на файл, за спиране или рестартиране на компютърът и други. Тези инструменти осигуряват много лесен достъп до отдалеченият компютър.

Какво е червей (worm)?

Червеят е подобна на вирусите програма, която автоматично се разпространява на колкото може повече компютри по всевъзможни начини - чрез електронната поща, през Интернет или локална мрежа, дори през споделените файлове. Разпространението е първата цел както на вирусите така и на червеите. И двата вида паразити могат да бъдат разрушителни за компютърната система. Основната разлика на червеите от вирусите е, че червеите могат да заменят файлове, а не могат да се вмъкват в тях, докато вирусите се вмъкват във файловете, а не ги заменят.

Какво е сваляч (Downloader)?

Задачата им е да изтеглят и инсталират нежелани файлове или програми, дори без да се изисква разрешение или да се предупреждава потребителят. Тези програми са изключително опасни, защото позволяват да се свалят и инсталират много червеи и вируси, без знанието на потребителя!

Какво е експлоит (Exploit)?

Тези програми използват уязвимости в други програми, чрез които се опитват да позволят достъп на външен човек до компютърната система.

Какво е флуудер (Flooder)?

Тези програми изпращат огромни количества информация към компютър или мрежа за претоварване и блокиране на връзката към Интернет или локалната мрежа.

Как да разбера, че имам спайуер на моят компютър?
Може би имате спайуер на Вашият компютър, ако:

* Виждате изскачащи реклами, дори и да не разглеждате интернет страница;
* Променена е вашата стартова страница на браузъра или страницата за търсене, без ваше знание;
* Имате добавка към Вашият браузър, която не искате и трудно можете да я премахнете;
* Изпълнението на ежедневните задачи на Вашият компютър отнема повече време от обикновено;
* Вашият компютър често започне да замръзва и други.

Как спайуерът влиза в моят компютър?

Има различни начини, по които спайуер или друг нежелан софтуер може да проникне във Вашият компютър. Най-често използваният метод е спайуерът да се инсталира с инсталирането на друг софтуер, който искате, като програма за споделяне на файлове през Интернет. Когато инсталирате нещо на Вашият компютър от голямо значение е внимателно да прочетете лицензното споразумение и изявлението за поверителност на Вашата информация. Понякога включването на нежелан софтуер в инсталацията на желан такъв е документирано, но чак в края на лицензното споразумение.

Как да се предпазя от заразяване със спайуер?

Предлагам Ви няколко полезни съвета как да предотвратите заразяване със спайуер:

* Използвайте анти-спайуер програма!
* Обновявайте анти-спайуер програмата си често с последните обновления;
* Ако използвате Интернет Експлорер изключете възможността за стартиране на скриптове без Ваше знание;
* Използвайте защитна стена, за да предотвратите изпращането на информация от спайуер;
* Не натискайте върху препратки от изскачащи прозорци! Така можете да инсталирате спайуер на Вашият компютър. Затворете изскочилият прозорец като натиснете бутонът "X" в заглавната му лента, а не натискайки бутон Затвори (Close), ако има такъв;
* Не сваляйте програми от непознати сайтове;
* Бъдете изключително внимателни, когато се появи диалог, питащ Ви за извършването на определени действия! Ако не сте сигурни в действието, по-добре натиснете "No" или затворете съобщението от бутонът "Х" най-горе в дясно на заглавната лента;
* Не следвайте съмнителни линкове, които ви предлагат анти-спайуер програми! В този случай вместо да се предпазите от спайуер е възможно да да се заразите с такъв.

В днешно време се развиха много видове нежелан софтуер, който може да се класифицира като Спайуер. Някои от тях не са опасни за системата, но други могат да я разрушат напълно. Предпазването на компютъра от спайуер е толкова важно колкото и предпазването му от вируси! За целта има специализирани програми, които засичат и чистят спайуерът. Също така всяка съвременна антивирусна програма има възможност за засичане и изтриване на подобен род софтуер. Динамичното развитие на нежеланият софтуер обуславя и динамичното развитие на антивирусният и анти-спайуер софтуерът, за да може да се отговори адекватно на новите заплахи!

източник: kaldata.com
Върнете се в началото
AlvisunРегистриран на: 29 Окт 2008
Мнения: 405

МнениеПуснато на: Пет Яну 16, 2009 10:35 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Защитна стена

Защитната стена (на английски: firewall), срещано и като файъруол, е специализиран хардуер или софтуер, който проверява мрежовия трафик, преминаващ през него и разрешава или забранява достъпа, съобразно определени правила.

Буквалният превод на английския термин е „огнена стена“, който е лишен от смисъл в конкретния случай. Първоначалното значение на думата идва от американските строителни норми, предписващи поставянето в сградите на пожарозащитни стени (устойчиви на огън стени), които да спират разпространението на пожари в сградата.

Реализирани са защитни стени, работещи на различни нива от OSI модела, като най-високото е приложният слой (application layer), а най-ниското – каналният слой (datalink layer) от OSI модела. Най-често защитните стени работят на нивото на мрежовия и транспортния слоеве (network layer, transport layer), където изследват пакетите данни на TCP/IP протоколите и обикновено взимат решенията си в зависимост от IP адреса на изпращача или дестинацията, порта, от който пакетът е получен или на който ще се изпрати, или всяка комбинация от тези параметри. Гледат се също така и опциите в заглавната част на пакета. Защитните стени, които работят на приложния слой от OSI модела, филтрират трафика между вътрешната и външната мрежи по отношение на пренасяната в пакетите информация, чрез зададени ключови думи и като следят за спам, компютърни вируси и троянски коне.

Пълния текст на статията

Антивирусен софтуер


Антивирусен софтуер е сборното название на всички видове софтуерни приложения, предназначени за предпазване от и отстраняване на компютърни вируси и други злонамерени програми при персоналните компютри. Тези програми, още познати под името malware, могат да бъдат главно няколко вида - троянски коне, червеи и вируси.

Задачата на антивирусния софтуер е да предпазва компютъра, като постоянно следи файловете, които се изпълняват и отварят за възможни заплахи. Доста голяма популярност набират продуктите от типа "Всичко в едно" ( "All in one" ),които включват пълен набор от инструменти и програми срещу вредителите.

Всяка антивирусна програма притежава различен алгоритъм на сканиране и практически е невъзможно да открие всички вируси, които заразяват даден компютър. Всяка програма е уникална и притежава различни възможности за защита. Тези различия са довели до създаването на организации, които ги подлагат на тестове за сигурност и сравняват получените резултати.

Пълния текст на статията
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bary66Регистриран на: 01 Сеп 2008
Мнения: 778
Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пет Мар 27, 2009 4:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Съвети за жената на програмиста
Съвети за жената на истинския програмист

Странно защо се изписаха купища хартия за митологизирания образ на истинския програмист.
За неговото неадекватно,пречупено от професионално увредената му психика отношения към заобикалящия свят.
За нежното му отношение към обожаваната машина,единствената която го разбира.А за мъченицата на съдбата
неговата богоизбрана половинка с цялата си душа и сърце отдадени на него няма нито ред.Нито капчица съжаления
нито байт или думичка поне за утешение на изтрадалата душа.

Основни правила за ползването на програмист от съпръга или кандидат такава.

1.В никакъв случай не бива да разбирате повече от мъжа си от програмиране.
2.Свободно трябва д боравите с компютърните термини като по възможност поне мъглява разбирате значението им.
3.Трябва да збнаете отговора на всеки алгоритмичен проблем затруднил мъжа ви за повече от 5-6 часа или рискувате
да прекарате седмицата с комплексиран псуващ "бъгавата щайга" мъж.
4.Осъзнайте че ASCII не е произволен набор от знаци а има свой макар и труден за разбиране скрит смисъл.
5.Никога, ама никога не го молете да ви учи да работите на компютъра защото още на втората минута ще започне
да се чуди как е могъл да се ожени за толкова тъпа жена.
6.Никога не споменавайте пред него че според вас компютърните игри са за деца а не за възрастни.
7.Разберете че новата версия на DOOM е съвсем основателна причина за провала на удавна планираната вечеря
у майка ви.
8.Проумейте че новия продукт на фирмата му е много по важен от от вашите чувства,здравето ви че и от самата вас.
9.Не се сърдете че единствената причина да не е забравил името ви е че това е паролата на компютъра му.
10.Ако мъзът ви не се е прибирал от седмица в къщи не звънете в полицията а оставете съобщение в любимия му BBS.
11.Забравете телефона той е измислен само за да се включва модема към него
12.Ако от кухнята се чуе вопъл "F1" не се чудете а тичайте- кулинарните опити на мъжа ви пак за завършили с
неуспех и той отново се нуждае от вашата помощ.
13.Не се радвайте а още по малко притеснявайте ако мъжът ви тръгне да търси чистачка това няма нищо общо с
чистотата вкъщи.
14.Свикнете сама да бършите монитора му за да не се чудите къде изчезват всички парцали и гъби, и какви са тези
петна по ръкавите на новата му риза.
15.Не покривайте компютъра му със симпатична дантелена кърпичка която баба ви с толкова труд е избродирала
в най добрия случай мъжът ви ще си избърше монитора с нея.
16.Не се обиздайте ако в пристъп на искрена нежност поиска да му родите едно Power Macintosh-че и в никакъв
случай не го питайте какво е това.
17.И ако все пак вместо Power Macintosh-че му родите дъщеря или син не хранете никакви надежди че синът му
може да стане нещо различно от програмист или че дъщеря ви има някакви шансове в тази професия.
18.Изобщо не се чудете защо синът му още кърмаче не плаче единствено пред компютъра а напротив - гледа
като омагьосан екран и ротяга ръчички към клавиатурата.

И все пак мъжът ви не е толкова лош.Че кой друг ви нарича "лазерно принтерче" "гениална мишчице"
"отхапана многоцветна ябълчице" "мое мониторно филтърче" или пък "щракаща моя клавиатура".
Не се стряскайте ако заради вас силициевия ви мъж се иправи пред дилемата "поет или програмист?" и в пристъп
на безумие почне да бълва творно от рода на:
FAT-ът ми се del-на
и дискът ми не бачка
застанал съм на нокти
трябва ми чистачка.

Рано или късно той ще осъзнае и ще намери призванието си.ще се върне към любимата си машина и ще престане
да забелязва всичко наоколо.Даже и вас какво остава за другите жени.
Ха че вие сте истинска щастливка
_________________
Пожелавам ви едно утро, в което да тръгнете усмихнати! Едно рамо, в което да стихнат тревогите! Един път да ви води до хората! Една обич, която да носите в сърцето си! Животът може и трябва да бъде щастлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tita757Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24124
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 7:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хайде някой по начетен да ми каже защо след като има силен дъжд ,после нямам нет по 2 дни??
Изписва ми ерор-678 Shocked Мисля да си сменя доставчка Twisted Evil

_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
GaskoingРегистриран на: 23 Ное 2008
Мнения: 224
Местожителство: Атина, Гърция

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 7:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ако си на Орбинет или на някой друг измислен оператор няма да имаш интернет със седмици и аз бях на орбинет но се преместих и сега съм доволен
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tita757Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24124
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 7:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не съм Shocked на Заралийски доставчик съм,и пак нямам Crying or Very sad

И как да си оправя тази грешка 678 Rolling Eyes
_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
estelРегистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 4127
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 8:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз си мисля че е от доставчика.
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tita757Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24124
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Нед Юни 14, 2009 7:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Спам :: Нежелана поща :: Spam

Съветите и сведенията в текста по-долу няма да ви избавят от нежеланата поща. Но вероятно ще ви помогнат да държите нежеланата поща на възможния минимум.

Какво е спам?
Под "спам" в Интернет се разбира натрапването на нежелана информация на потребителите, най-често под формата на електронни писма. Понякога повече или по-малко шеговито, със същата дума означават всякаква нежелана информация, ако човек бива затрупван с нея, докато търси по коректен начин нещо друго в Мрежата. Тук ще имаме предвид само спам под формата на нежелана електронна поща.
Защо възниква нежеланата поща?
Има няколко причини за това.

* Най-честата е чисто търговска. Много нежелани писма съдържат реклами на най-различни продукти, с надеждата да приемете офертата и да си ги купите.
Пример: "Купете си Виагра!" (Ако ви трябва Виагра, идете в аптеката.)
Пример: "Това писмо не е спам, понеже когато се абонирахте за нас, приехте да получавате писма от нас! Ако искате да спрете да получавате писма от нас, идете на еди-кой си адрес!" (НИКОГА не отговаряйте на такива писма, освен ако не сте сигурни, че наистина вие сте се абонирали за тях.)
Пример: "Ние знаем как да ви отървем от спама! Свържете се с нас и ще ви помогнем!" (НИКОГА не приемайте оферти от такива писма. Все едно да отидете с непознат бабаит в тъмния парк, за да ви покаже нещо интересно.)
* Други писма целят да заразят компютърната ви система с вирус(и).
Пример: "Пуснете този файл на компютъра си, за да го защитите срещу вируси!"). НИКОГА не правете това! Ако искате да обновите или защитите софтуера на компютъра си, правете го само по регламентираните за целта начини! Консултирайте се с документацията на Вашата операционна система или със системния си администратор!
* Понякога писмата целят да ви въвлекат в някакви действия, в резултат на които да ви измамят и безвъзмездно да вземат от вас пари.
Пример: "Аз съм внукът по сестрина линия на застреляния крал на Никарагуа, тука имаме една голяма сума пари и ви молим да ни помогнете да ги прехвърлим в Европа!"
* Някои дори не е ясно какво целят, но това което постигат е, че ви губят времето, нервите и дори ви карат сами да преизпращате нежелана поща на свои познати и приятели с идеята че по този начин вършите някакво абстрактно добро на другите или на себе си или че умилостивявате бъдещето да не ви стовари някакво предполагаемо зло.
Пример: "Ако преизпратите това писмо на 10 свои приятели, ще ви се случи нещо много хубаво!"
Пример: "Ако преизпратите това писмо на 10 свои приятели, еди-коя-си програма ще остане безплатна!"
Пример: "Ако преизпратите това писмо на 10 свои приятели, еди-колко си пари ще бъдат дарени на децата в Сомалия!"

Откъде ми знаят адреса? Защо точно на мен ми пращат?
Има много възможни отговори. Каквато и активност да проявявате в Мрежата, винаги има шанс да попаднете в списъка от обстрелвани със спам адреси.

* Ако адресът ви е на услуга с много абонати (hotmail, yahoo и др.), много вероятно е той да бъде случайно налучкан. Подобни услуги имат толкова много абонати, че на практика един случаен адрес като ivopet@yahoo.com вероятно наистина съществува. Все едно да стреляте с пистолет в гора -- все ще улучите някое дърво. Изпращачите на нежелана поща са в състояние автоматично да генерират такива адреси (да стрелят напосоки) и по случайност да улучат Вашия.
* Адресът ви може да нъде налучкан и недотам случайно. Ако участвате в уеб клубове, форуми, места за обяви и т.н. вероятно се налага там да се представите с някакво име или прякор. И е много вероятно да използвате същото име или прякор за електронната си поща. Ако във форум сте се прествяли като elfic, много лесно за изпращача на спам да изпрати писма до elfic@yahoo.com, elfic@hotmail.com, elfic@abv.bg и т.н. Все някъде може да ви улучи. И ако не вас, то поне някой друг вместо Вас, или Вас вместо друг.
* Изпращачите на спам могат да са в състояние да разбият защитата на някоя пощанеска или друга услуга, която да предлага достъп до списъци с електронни адреси.
* Ако попаднете в списъка на един изпращач на нежелана поща, вероятно ще попаднете във списъците и на други изпращачи
* Някои вируси използват личната ви адресна книга с адреси на приятеи и колеги, за да се самоизпратят под формата на електронни писма от вас до колегите и приятелите ви. По същия начин можете да получите нежелана поща, със или без вирус, от ваш познат или приятел, без той да ви ги е изпращал.
* Понякога познат или приятел може да ви изпрати съвсем доброволно нежелана поща, неосъзнавайки какво прави. Той може да си мисли например, че ви прави някакво абстрактно добро (вижте по-горе примерите за спам).

Кои са основните правила, за да намаля спама възможно повече?

1. НИКОГА не отговаряйте на електронно писмо със спам. НИКОГА не предприемайте действия, за които ви подканят в такова писмо. Не вярвайте на обещания, че ако направите еди-какво си, ще бъдете премахнати от списъка на получателите на нежелана информация. В противен случай правите една или повече (може би всички) от следните грешки:
* Издавате на изпращача на спам, че активно използвате електронния си адрес. Това ще го стимулира да ви изпраща повече спам и да споделя адреса ви с други изпращачи на спам.
* Навличате спам на свои колеги и приятели. Това може да се случи ако в резултат на действията ви адресите на ваши колеги и приятели бъдат препратени към източника на спам. Възможно е също от вашаат програма атоматично да препраща писма с вируси към познатитие ви от адресната книга. Това обикновено се случва ако ползвате некачествена програма за електронна поща.
* Ако програмата ви за работа с електрона поща може да бъде настроена да ви показва писмата като обикновен текст (без изображения и украшения), възпоолзвайте се от тази възможност!
* Ако програмата ви за работа с електрона поща има възможност да забрани зареждането на външни обекти в писмата, възползвайте се! Ако получите "украсено" (HTML) писмо, в което се зарежда картинка от Интернет, рискувате неволно да уведомите изпращача на спам, че активно използвате електронния си адрес. Това ще го стимулира да ви праща още спам.
* Поддавате се на измама
* Сосбтвеноръчно, водени от "добри намерения" препращате спам на познатите си. Пътят към Ада е постлан с добри намерения.
2. Използвайте качествена програма за електронна поща. Най-уязвими сте ако ползвате Microsoft Outlook или Outlook Express. Ако ви се налага да ползвате именно нея, направете всичко възможно тя да бъде максимално защитена. Най-добре е обаче да ползвате друга: Thunderbird, The Bat!, Netscape Messenger, Mozilla Messenger, Eudora, Opera M2 и др.
3. НИКОГА не отваряйте приложени към писма файлове с разширения (частта от името на файла след последната точка в него) EXE или PIF. Дори и в писма от ваши познати може да се промъкне такъв файл! Рискувате да повредите необратимо компютърната си система и всички данни на нея!
4. Използвайте антивирусна програма, която редовно да следи компютърната ви система и да проверява информационния поток за вируси.

Криворазбрани или недоразбрани методи за борба с нежеланата поща

* Забрана за получаване на поща от даден адрес. Този метод има твърде малка практическа стойоност, защото:
1. Адресът на изпращача вероятно си е фалшив поначало и не съществува. Дори да е бил реален към момента на изпращането й, вероятно вече не е валиден.
2. Твърде вероятно цитираният в писмото адрес на изпращача да е съвсем реален адрес, но на напълно невинен човек.
И в двата случая ползата е съмнителна. Във втория случай мярката има смисъл единствено доколкото компютърът на невинния изпращач е заразен с вирус и забраната за получаване на писма от него ще ви предпази от получаването на нова вирусна поща от него.
* Забрана за получавне на поща от даден домейн. Ако забраните получаване на писма от домейна hotmail.com например, наистина може да си спестите много спам, но е много вероятно да не получите и истинско, желано писмо. Мнозина изпозлват тези услуги и нищо чудно някой ваш познат да се опитва да ви пише именно от такъв адрес. По този начин покрай спама може да се лишите от необходима за вас поща.
* Използване на услуга, която претендира да акумулира списъци от адреси или домейни и сървъри, считани за източник на спам. По споменати в другите точки причини, подобна услуга би имала съмнителна ефективност.
* Идеалният филтър за спам. Това е нещо като двигателите за вечно движение, иделаният мъж и идеалната жена. Трябва да се примирите с мисълта, че такова нещо просто няма. Има по-добри, по-лоши, по-приемливи, по-предпочитани, но идеални няма. Ако се доверявате 100% на един филтър за нежелана поща, и автоматично триете всичко, дето той е белязал като спам, винаги има вероятно да загубите важно за вас писмо. Филтърът за нежелана поща може да ви помогне, но не може да мисли вместо Вас. Неговата "преценка" е автоматична и не може да замести Вашата.
* Ако посоченият като изпращач адрес не отговаря, значи писмото е нежелано. В това има някаква логика, но невинаги е така. Има много автоматични услуги, които изпращат писма за да ви уведомяват за различни неша, за които вие сами сте помолили, но не могат да отговарят. В подобни случаи е добре да ползвате добра програма за електронна поща, както и автоматичната услуга да е интелигентно програмирана. Тогава автоматичната услуга би трябвало да подаде на програмата правилен адрес за обратна връзка (слъжебно поле Reply-To), а не автоматичния). Добрата програма за поща трябва да използва именно този адрес за обратна връзка. Но дори тогава е възможно пощата на получателя да е препълнена и писмото да се върне като недоставено.
_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Aurora_BorealisРегистриран на: 27 Авг 2008
Мнения: 1265
Местожителство: Stronghold

МнениеПуснато на: Нед Юни 14, 2009 8:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

аз съм на БТК и нета ми спря само веднъж, когато кучето ми изгриза кабела... но аз го оправих... все пак по средно образование съм жичкаджийка Cool Cool
_________________
You can always cry but never complain
All those bitter tears, will it ease the pain?
Part of the crying game, will it ease the pain?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    lichna-drama.com Форуми -> Хоби Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov