lichna-drama.com Форуми lichna-drama.com
Вестник "Лична драма"
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    lichna-drama.com Форуми -> Хоби
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Камил



Регистриран на: 18 Май 2011
Мнения: 520

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2013 12:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Любимите ми виенски шницели Razz

Продукти: 4 шницела от свински бут, 3 яйца, 2 с.л. брашно, 100 мл растителна мазнина, 1 пакетче галета, черен пипер, сол.
Приготвяне: Начукайте с дървен чук шницелите, посолете и поръсете с черен пипер. Оваляйте ги в брашното, след това в разбитите яйца и накрая в галетата. Изпържете ги от двете страни в сгорещена мазнина. Поднесете с пържени картофи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ParadiseLost



Регистриран на: 16 Фев 2013
Мнения: 704
Местожителство: На Луната

МнениеПуснато на: Чет Фев 21, 2013 4:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Немска нискокалорична торта

Продукти:

1 готов блат, може и сами да си направите пандишпанов
1 ч.ч. кафе или 1 пудинг на д-р Йоткер разбит с пр. мляко на крем
1 пакетче желатин
ягоди (може и други плодове)

Готовият блат се сиропира с кафето или пудинга. Отгоре се нареждат ягодите и те се заливат с разтворения желатин.
Оставя се в хладилника за 2-3 часа.

Снимки си нямам Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tita757



Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24122
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Чет Авг 08, 2013 12:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тиквички по ориенталски

Те са много полезни, а приготвени по екзотичен начин са просто неустоими...

Необходими продукти:
1-2 големи тиквички
50 г кускус
1 стрък праз
2-3 скилидки чесън
50 г гъби (култивирани печурки)
3-4 домата
1 връзка магданоз
50 г краве масло
1 ч. л. канела
сол, черен пипер по вкус
зехтин за намазване на тавичката

Начин на приготвяне:
Тиквичките се обелват и се нарязват на дебели резени, като сърцевината се издълбава напълно, да останат като пръстени.

Маслото се стопява в тиган и в него се запържват ситно нарязаният праз и чесънът за няколко минути. Добавят се ситно нарязаните гъби, магданоз, сол, черен пипер, канелата, нарязаната сърцевина от тиквичките и кускусът, който предварително трябва да бъде накиснат за 30-40 минути и отцеден от водата.

В добре намазана със зехтин тавичка се нареждат резените тиквички и се напълват с плънката, като се поливат отгоре с още малко зехтин.

В тавичката се налива 1 ч. ч. вода, всяка тиквичка се покрива с резен обелен домат. Пекат се около 30-40 минути на 180 С.

Добър апетит!
_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stefka 56



Регистриран на: 01 Сеп 2012
Мнения: 4455
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Авг 08, 2013 1:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересно.Ще го пробвам още утре.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
r_power



Регистриран на: 20 Юни 2010
Мнения: 256
Местожителство: България

МнениеПуснато на: Чет Окт 10, 2013 9:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще ви споделя нещо.Преди известно време бях на откриването на една нумизматична изложба във фоайето на библиотека Иван Вазов,в Пловдив,организирана от пловдивското нумизматично дружество "Филипопол".Една от членките на дружеството,млада жена-адвокатка,почерпи нас пристъстващите със...сладкиш от който всички ахнаха.Честно ви казвам,заклевам ви се,това с което ме почерпиха беше най-сладкото нещо,което някога съм опитвал през живота си!На вкус ми се стори нещо като тестена сладка,с хрупкава ядчица вътре.Вкус,сладост- нямам думи!Неописуемо беше!
Всички се заинтересуваха какъв точно е сладкиша,питаха пече ли се,как се прави и т.н. и не спираха да хвалят качествата му.
Каква огромна изненада бе за всички да научат,че...всъщност сладкишите никога не са били печени,били изцяло на природна основа и най-вече били приготвени по рецепта от единствената достигнала до нас римска готварска книга,датираща от ІVв.
Всички онемяхме,не знаехме какво да кажем.Младата жена,обясни,че наред с хобито й,другата й страст била експирименталната кухня.
Въпросния сладкиш,се оказа,че е от сушени фурми,срязани по средата,като в разреза се поставяла ядката бадем и(това,никой не го разбра,потапяли ли са се,киснели ли,само на баня ли) напоени с вино.
Искахме да ни каже как става това нещо,но тя само се усмихваше и казваше - "Тайна.Моята кулинарна тайна".
_________________
Във всичко 1 бъди № 1!
Това е моят девиз.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мари



Регистриран на: 05 Апр 2011
Мнения: 353

МнениеПуснато на: Чет Мар 27, 2014 2:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес открих тази рецепта и много ми хареса.Смятам да я изпробвам Smile

Зеленчукови брускети

Тип ястие:предястие/гарнитура
Вид меню:лакто-вегетарианска, вегетариански
Националност:италианска кухня
Кулинар:шеф Готвач

Начин на приготвяне
1

Нарежете селенчуците на ситни парчета.
2

В малка купа комбинирайте първите 12 съставки. Прехвърлете в намазнена тава за печене. Печете сместа непокрита за 20-25 минути на 200 С, или докато зеленчуците омекнат.
3

Нарежете франзелите на филийки, леко под ъгъл.
4

Разбъркайте каперсите в зеленчуковия микс. Намажете всяка филийка с малко от сместа. Поръсете с настъргана моцарела. Сложете във фурната да се запект, колкото сиренето да се стопи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefka 56



Регистриран на: 01 Сеп 2012
Мнения: 4455
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Мар 27, 2014 8:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Изглежда вкусно но не е по моя джоб.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tita757



Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24122
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Пон Авг 11, 2014 10:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ЛИВАНСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ

Патладжани в сусамен сос /Баба Рануш/
Необходими продукти:
- магданоз
- 1 супена лъжица бял оцет
- 3 скилидки чесън
- ¼ чаша сусам
- сокът на 2 лимона
- 2 броя патладжани
Начин на приготвяне: Печете патладжаните на грил, докато омекнат, в продължение на 15 мин., като постоянно ги обръщате от всички страни. След това, докато още не са изстинали, обелете кожата им. Смелете ги с машинка за мелене, докато станат на пюре, а след това добавете към пюрето сусамения сос, лимоновия сок, оцета и чесъна. Ястието се поднася подправено със зехтин, поръсено с магданоз и червен пипер.

Мозък с подправки /Нихат бил-хамуд уа-з-зайт /
Необходими продукти:
- зехтин
- резенче лимон
- 3 бр. дафинов лист
- ½ чаша лимонов сок
- 3 скилидки чесън
- щипка сол
- парченце канела
- 1 глава лук
- овнешки мозък – 3 броя
Начин на приготвяне: Измийте мозъка с течаща вода, отделете ципата, сложете го в тенджера и залейте с вода. Добавете щипка сол, подправките и парченцето лимон. Оставете течността да кипне на умерен огън, махнете пяната и лимона, след което варете още в продължение на 10 минути. Оставете мозъка да изстива във водата. Излейте течността и измийте мозъка със студена течаща вода. Хубаво изсушете, подправете със сол, чесън, лимонов сок и зехтин. Поднесете с гарнитура от репички.

Ястие от лозови листа /Уарак инаб би-зайт /
Необходими продукти:
- по една щипка черен пипер, канела и бял пипер
- 1 чаена лъжичка сок от нар
- ¾ чаша лимонов сок
- 2 картофа
- 3 чаши вода
- 2 глави кромид лук
- 1 чаша зехтин и някакво друго растително масло
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 кг домати
- ½ чаша ориз
- ½ чаша джоджен
- 4 връзки магданоз
- 500 грама лозови листа
Начин на приготвяне: За пълнежа: нарежете лука и го разбъркайте със сол, добавете ориза, джоджена, доматите и магданоза. След това добавете половината от лимоновия сок и половината от зехтина, подправете със сол и подправки.
Измийте лозовите листа с хладка вода и ги бланширайте на партиди по 3-4 парчета, за по 2 мин. След бланширането на листата ги прехвърлете в студена вода.
Слагайте по 1 чаена лъжичка от пълнежа на края на всеки лозов лист и го увивайте стегнато. В тенджера с дебело дъно налейте ½ чаша олио и нарязаните на кръгчета картофи, а отгоре сложете напълнените сърми. Препоръчва се да затиснете леко сърмите с чиния, за да не се отвият в процеса на готвене. Добавете останалия лимонов сок, сока от нар и 3-те чаши вода. Затворете капака на тенджерата и оставете течността да кипне. След това намалете силата на огъня и задушавайте около един час. Поднасяйте ястието охладено.

Турски грах в масло /Хоммос балила /
Необходими продукти:
- 2 скилидки чесън
- ½ чаша печени кедрови орехи
- 1 чаена лъжичка канела /по желание/
- 1 чаена лъжичка кимион /по желание/ -
- 4 супени лъжици краве масло
- ¼ чаша зехтин
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 чаша турски грах /варен или консервиран/
Начин на приготвяне:
Подсушете граха и го размесете с подправките, лимоновия сок и разтопеното масло. Поръсете ястието с кедрови семки и кимион и го полейте със зехтин. Поднася се с домати и зелени чушки.

Кифлички с месо (Самбоусик ляхм)
Необходими продукти:
- ¼ чаена лъжичка сол
- щипка бахар
- ¼ чаша печени кедрови орехи
- 1 супена лъжица краве масло или друга мазнина
За пълнежа:
- 300 гр. месо /телешко или агнешко/
- 1 чаша растителна мазнина за запържване
- 2 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици сол
- 1.5 чаша топла вода
- 5 чаши брашно
Начин на приготвяне: Смесете съставните части на тестото, след това го покрийте и го оставете да престои един час.
Запържете месото, посолете го и добавете към него подправките. Добавете кедровите орехи, а след това задушавайте месото на слаб огън в продължение на около един час. Можете да добавите в пълнежа и нарязан лук. Правете от тестото малки топчета с големината на гръцки орехи. Разточвайте топчетата, слагайте върху тестото от пълнежа, после ги сгъвайте наполовина и затискайте краищата с пръсти. Запържвайте в маслото от двете страни. Поднасят се топли.

Риба със сос Сезам (Арнабия ал-самак)
Необходими продукти:
- ¼ чаша печени кедрови орехи
- 1 супена лъжица сол
- 4 чаши вода
- 1 супена лъжица зехтин
- ½ чаша олио
- 1 супена лъжица оцет
- 1 кафена лъжичка сок от нар
- сокът от ½ кг лимони /без захар/
- сокът от ½ кг мандарини /без захар/
- сокът от 1 кг портокали /без захар/
- 1 кг лук на глави
- 3 чаши тахина
- 1 кг пържена риба
/Тахини или тахина /известна също като сезамова паста/ - широко разпространена в Близкия и Средния Изток гъста смес от младо сусамено семе. Тя се добавя към много ястия, а освен това служи като основа за приготвянето на различни сосове. В състава на тахини влизат следните основни съставки – сусамено семе, лимонов сок, сол и чесън, а в различните региони към тази основа се прибавят и различни сиропи или други добавки./
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера направете сусамената смес, добавете соковете от всички видове плодове /освен сока от нар/ и зехтина. След това, като продължавате да бъркате сместа, добавяйте постепенно водата. Към получената маса добавете солта и сока от нар, и отново хубаво разбъркайте. Запържете лука и го смачкайте в хаванче, а после го прибавете към соса. Поставете тенджерата на огъня и нагрявайте около половин час на слаб огън, като продължавате да бъркате. Добавете към соса парченцата риба и ги оставете в него, докато заври, а после оставете сместа да ври около пет минути. Посипете ястието с печени борови орехи и с канела.

Риба с червен пипер
Необходими продукти:
- ¼ чаша лимонов сок
- ¼ чаена лъжичка кимион
- ¼ чаена лъжичка червен пипер
- ¼ чаша смлян кориандър
- 8 скилидки чесън
- 1-2 глави лук
- 1 чаша зехтин
- 1 парче риба
Начин на приготвяне:
Почистете и посолете рибата и я оставете да престои така няколко часа, след това е нарежете на парчета и леко я запържете. Запържете лука и чесъна в мазнината, в която сте пържили рибата, а след това излейте мазнината. Отделете месото на рибата от костите и от кожата. Сложете главата, кожата и костите на рибата да се варят за около половин час, а след това излейте в съд получената течност.
Залейте парчетата риба и лука с получената течност и добавете подправките. Задушавайте рибата за около половин час, а след това добавете солта и лимоновия сок. Ястието се поднася студено.
_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stefka 56



Регистриран на: 01 Сеп 2012
Мнения: 4455
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Вто Авг 12, 2014 8:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Браво за рецептите Тите! Тъкмо се чудих какво да правя с 2 огромни патладжана.
Вече правих имамбаялда и кьополу.
Днес ще изпробвам и рецептата която си дала.Имам продуктите.
Другите рецепти ми са труднички за изпълнение.Изискват средства.Само кедровите ядки струват струват около 5лв бурканчето.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tita757



Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24122
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Вто Авг 12, 2014 9:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси, Стефче Very Happy Аз лично много харесвам източната кухня, смятам, че е уникална със своите подправки.
_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stefka 56



Регистриран на: 01 Сеп 2012
Мнения: 4455
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Вто Авг 12, 2014 10:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз я харесвам. Ами то подправките правят вкусно яденето.
Аз не оставам без подправки.Понякога нямам някой продукти но като имам подправки и поне ориз и брашно винаги успявам да спретна нещо за ядене.
Следобед ще пиша какво се получи с патладжаните.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tita757



Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24122
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Вто Авг 12, 2014 1:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Стеф, и аз не съм взимала и готвила с кедрови ядки, но съм чела, че някои ги заменят с друг вид ядки. Ако ми се падне някой път да посетя Изтока, ще се наплюскам с какво ли не Laughing Само в Индия няма да ям, че ми се виждат нечистоплътни.
_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stefka 56



Регистриран на: 01 Сеп 2012
Мнения: 4455
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Вто Авг 12, 2014 4:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Само в Индия няма да ям, че ми се виждат нечистоплътни.

happy То затова е вкусно.
Ти не си ли чувала приказката за шкембе чорбата - защо е най вкусна в кръчмите? Very Happy

Направих патладжаните. Получи се нещо като нашето кьополу. Много е вкусно и даже е на привършване.
Нещо не разбрах от рецептата: в продуктите пише -сусам а в приготвянето се прибавя сусамов сос?
Е, аз хакнах направо сусама в още топлото пюре но се получи супер.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tita757



Регистриран на: 20 Авг 2008
Мнения: 24122
Местожителство: зоопарка

МнениеПуснато на: Вто Авг 12, 2014 9:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Ти не си ли чувала приказката за шкембе чорбата - защо е най вкусна в кръчмите?


Нее, разкажи, Стеф Very Happy Индийците наистина са нечистоплътни, спят с дрехите и ядат всичко с пръсти. Чудно ми е как ще ядат супа с пръсти Cool Laughing Но иначе ми допада кухнята им.

Патладжани по индийски

кориандър - семена 1 ч.л.
кимион - 1/2 ч.л.
куркума - 1/2 ч.л.
карамфил - 1/4 ч.л.
канела - 1/4 ч.л.
кардамом - 1/4 ч.л.
вода - 3/4 ч.л.
захар - 1 с.л.
оцет - 1 с.л.
патладжани - 1 малък
масло - 2 с.л.
сол - 1 с.л.
кориандър - пресен 2 с.л.

Приготвяне на Патладжани по индийски

В малка купа смесете подправките и в чаша разбъркайте заедно водата, захарта и оцета. Нарежете патладжана на кръгове или парчета.

В голям тиган загрейте маслото, сложете подправките, разбърквайте и след около 1 мин. добавете патладжаните и солта и разбъркайте много добре със подправките.

Разбъркайте сместа със оцета и я прибавете към патладжана. Покрийте тигана и пържете около 10 мин. без да разбърквате.

След това отхлупете и гответе на бавен огън без разбъркване до изпаряване на течността и патладжана леко да се зачерви около 15 мин.

Махнете тигана от огъня е оставете съда покрит за около 5 мин. Сервирайте патладжаните по индийски, поръсени със ситно нарязан пресен кориандър и сусам.
_________________
"Винаги съм предпочитал компанията на кучетата. Смятам, че в кучетата има повече човещина, отколкото в хората”

Ален Делон


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stefka 56



Регистриран на: 01 Сеп 2012
Мнения: 4455
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Сря Авг 13, 2014 10:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Има една работа,че готината шкембе чорба съм го ял все в мизерни заведения от типа на пазарски кръчмета за пиянки!

Там е работата ,че в мизерните обстоятелства не се държи на хигиената а на вкуса.Всичко това с пълната хигиена е насадено в главите ни.
Шкембето там няма кой са ти го стърже,кисне в сода и т.н. ,изплаква се с вода и в казана - и става много вкусно.Не знам някой да е пострадал от такава храна.
Цитат:
Индийците наистина са нечистоплътни, спят с дрехите и ядат всичко с пръсти. Чудно ми е как ще ядат супа с пръсти

Те не ядат супата с пръсти - Сърбат я от купички или чашки.Аз също обичам да пия таратор отколкото да го ям с лъжица.
Колкото до яденето с пръсти и аз обичам да си топя залчета в храната и даже да си оближа след това пръстите.Не си го позволявам пред хора защото това не е прието ,но това не означава че не ми е сладко.
Някой хора не робуват на нашия общоприет манталитет и живеят така както го разбират а не както им е наложено.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    lichna-drama.com Форуми -> Хоби Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov